Processuelt ophold ved familiesammenføring
Når en thailandsk ægtefælle har indgivet ansøgning om familiesammenføring i Danmark, opnår vedkommende processuelt ophold – retten til at blive i landet, mens Udlændingestyrelsen behandler sagen.
Ordningen gælder kun, hvis ansøgningen er afleveret, mens den udenlandske part stadig opholdt sig lovligt i Danmark, typisk på et Schengen-visum. Når ansøgningen er registreret, må den thailandske ægtefælle normalt blive, selvom visummet senere udløber.
Processuelt ophold giver kun ret til at opholde sig i Danmark; det er ikke en arbejdstilladelse, og adgangen til offentlig sundhed er yderst begrænset. Hvis ansøgeren arbejder fra hjemlandet via nettet, må arbejdet ikke direkte eller indirekte udføres for en dansk virksomhed. Dog skal man være opmærksom på de danske skatteforhold.
Rejser den thailandske ægtefælle ud af Danmark, bortfalder det processuelle ophold som hovedregel. Uden en særskilt tilbagerejsetilladelse kan indrejse nægtes, og ansøgeren må da vente på afgørelsen i Thailand. Selve familiesammenføringssagen tager i øjeblikket op til syv måneder at behandle, og ansøgeren bør derfor forberede sig på at leve uden dansk indtægt og adgang til sundhedsvæsen med videre i denne periode. Den danske ægtefælle kan få den thailandske ægtefælles personfradrag fra indrejsetidspunktet, når den udenlandske ægtefælle får opholdstilladelse. Det gælder også ved indrejse på et besøgsvisum.
Det er ikke nødvendigt at købe rådgivning i denne proces med at flytte til Danmark, men nogle foretrækker det, især for at undgå sproglige forviklinger. Alle papirer er gratis og offentligt tilgængelige. Dog tager myndighederne gebyr for blandt andet visum, legalisering og familiesammenføring med videre. Dertil kommer oversættelser, forsikringer og så videre. Du kan læse mere om hjælp til ansøgning af visum til Danmark fra Thailand i forbindelse med ansøgning om familiesammenføring med en thai.